Știi când vorbești despre ce ți-ai dori sau ce îți lipsește și se întâmplă ca cineva să asculte și să îți ofere exact acel lucru?

Așa fu anul ăsta de ziua mea, în ianuarie când am primit cadou o escapadă la Atena de la soră-mea cu care urma să și merg acolo…taman în mai. (lucrul ce-mi lipsea fiind călătoritul de amorul călătoritului)

Timpul s-a scurs așa repede încât cu două zile înainte de plecare, încă nu aveam cazarea asigurată. Dar nu mă îngrijoram știind că vom găsi ceva. Am apelat la cazarea prin airbnb, care îmi place tare mult și am găsit o căsuță drăguță la jumătatea distanței dintre centrul Atenei și plajă. Pentru că da, o zi urma să o petrecem în oraș, iar o zi pe coastă.

Încă de la sosire, un semn bun: lăsam acasă 16-18 grade și ploaie iar aici erau 27-28 și soare!

Apoi, la aeroport ne dăm seama că nu am cercetat deloc cum vom ajunge de acolo la cazare. Căutăm pe net și găsim metroul care ne ducea foarte aproape de unde urma să fim găzduite de Tina. Cumpărăm o cartelă care ne oferea acces nelimitat la transportul public  pentru următoarele 3 zile.

IMG-9986

După o oră și o schimbare între magistrale, ne așteaptă chiar ea să ne conducă personal la căsuța cu lămâi. Foarte zâmbăreață și energică ne pune tot felul de întrebări: de unde suntem, cât stăm, ce vrem să facem? Când aude că urma să stăm doar 2 zile zice: „ah, veți mai veni! două zile nu sunt de ajuns!”

Când ajungem la cazare, se schimbă rolurile și începem noi să punem întrebări: cine a făcut designul decorării casei? Se pare că chiar ea, fiind arhitect! Facem turul cu gura căscată! Totul așa cochet și proaspăt! Tatăl ei are o plantație de măslini în Kalamatha și din partea casei ne arată ulei și măsline pentru a le folosi.

813A1727

 

Ca ultimă grijă pe acea zi căutăm și găsim un magazin de unde urma să ne aprovizionăm pentru micul dejun. Era închis și am revenit dimineață. Ne era foarte foame și am exagerat cu cumpărăturile: muuulte legume și fructe! Lucru bun, pentru că nu am mai apucat magazinul deschis zilele următoare și acele cumpărături ne-au ținut pentru toată călătoria.

Acropolis here we come!

După micul dejun, pornim spre Acropolis cu hotărâre. Luăm un autobuz hop on hop off ca să ne permită să vedem ce ne interesa din centrul orașului. Din cele 3 trasee posibile, am ales un bilet valabil pe rutele – centru și coastă.

Din prima, ne ofilește faptul că nu există un program exact cu orele la care autobuzele trec pe la stații, ci intervale: la 30 minute. Însă noi am petrecut și o oră așteptând! Iar la broșura-hartă ne-am uitat prelung ca să pricepem ceva și nu prea am reușit.  Tot un minus – stațiile sunt prost marcate și în soare uneori! (iar când aștepți o oră în soare la 30 de grade contează!)

IMG-9985

Odată ajunse la bord, călătoria a fost foarte plăcută: vremea perfectă, farmecul Atenei ne-au cucerit. Coborâm la Acropolis și ne uităm la dealul enorm pe care urma să-l urcăm.

O surpriză plăcută a fost accesul gratis pentru că era ziua muzeelor! 🙂

Locul este foarte impresionant. Un sentiment similar l-am mai avut în fața Pantheonului din Roma: de măreție și eleganță deopotrivă. De eternitate.

M-am bucurat că aceste clădiri încă există când atâția factori le-ar fi putut distruge până acum, iar odate ajunse aici că grecii se îngrijesc de ele.

După ce ne facem doza de istorie, era necesară și cea de lichide: o limonadă de la un chioșc ideal amplasat înainte să o pornim iar cu autobuzul roșu până la Parlament și grădinile lui. Clădirea nu m-a impresionat, grădinile nu-s prea îngrijite, deci nici ele. Însă, la ieșirea din parc, pe o scenă asamblată în fața clădirii Zapeion o formație repeta de zor pentru un concert din acea seară și locul cu totul avea un farmec aparte.

Această prezentare necesită JavaScript.

Zicem că mai avem energie pentru arena olimpică (Panathenaic stadium) și abandonând busul roșu apelăm la google maps pentru a ne ghida spre loc. După puțină învârteală în loc, luăm un autobuz care mai mult stătea așa că o luăm benevol la picior. Cu ultimele forțe urcăm până în cel mai înalt punct al arenei. Altă imagine unică!

813A1918

Intrăm și în muzeul amplasat pe fostul tunel de acces dedicat istoriei jocurilor olimpice și ne bucurăm pentru decizie. Măcar pentru răcoarea locului și tot a meritat! (dar nu a fost doar asta!)

Și dacă tot ne-am răcorit, mai căpătăm forțe pentru a da o fugă pe la Templul lui Zeus.

Alt loc special, cu o încărcătură istorică unică! Și-mi plăcea să văd bunici cu nepoții jucându-se în parcul amenajat în jurul Templului. Este și asta ceva la fel de etern și impresionant ca templul în sine!

813A1891

Ca să încununăm o zi așa plină, propun să acceptăm sugestia tripadvisor în ceea ce privește un restaurant fain: Scala Vinoteca în zona Akadimia.

Dacă aș fi știut că urma să mai merg câțiva km pe jos pentru asta (ca să evităm transportul de orice fel care merge prost) probabil că aș fi abandonat. Mă bucur că nu am făcut-o pentru că am avut parte de o experiența culinară unică și de cel mai amabil chelner cu care mi-a fost dat să am de-a face până acum.

Punctul culminant al serii: tava cu pietricele din care trebuia să descoperim singurele 2  comestibile!

thumbnail1

Povestea celei de-a doua zile este scurtă: vreo două ore le-am petrecut așteptând busul hop on pentru coastă ca să ajungem și să plecăm de acolo, iar restul în autobuz sau pe plajă.

Odată ajunse, într-un final acolo, totul era un vis! Apă curată, caldă, plajă cu acces plătit, liniște, curat. Mi-nu-nat!

După cei aproape de 10 km parcurși pe jos cu o zi în urmă, venise rândul trândăvelii! Pentru masa de prânz și seară (am ajuns la această comprimare) acceptăm iar sugestia tripadvisor și mergem la un restaurant pe coastă – Panorama restaurant.

Soarele apunea și priveliștea era splendidă iar mâncarea ca la o tavernă grecească tradițională – așa delicoasă că te lingeai pe degete!

thumbnail2

La plecare, Tina a ținut să refacem traseul inițial și să ne lase la metrou, acolo de unde ne-a luat. Ne-a oferit un mic cadou de adio cu bunătăți locale: un săculeț ce ascundea câteva crenguțe de rozmarin, niște sare, săpun din ulei de măsline.

Concluzia: Atena a fost o experiență fantastică! Dincolo de micile neajunsuri cu timpul petrecut așteptând transportul în comun, oamenii sunt prietenoși, locul este frumos, atmosfera fascinantă!

A avut dreptate Tina: 2 zile nu sunt suficiente! Vom reveni!

thumbnail3

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns